Saturday, 6 August 2011

Lagu Pilihan Kedua Sempena Ramadhan...

Ni lagu pilihan kedua aku sempena Ramadhan selepas lagu Puasa Dahulu Baru Raya - Raihan... Suka aku tengok bila artis nasyid berduet dengan mana-mana artis lain... Keberkesanan lagunya itu sangat berlainan... Aku layan giller lagu Raihan ngan Man Bai ni... Jom layan...

Juadah Yang Bakal Menjadi Pilihan Aku Berbuka Ini Hari (Puasa ke-7)

Alhamdulillah, pejam celik duduk cangkung berdiri baring dah puasa yang ke-7 dah... Sekejap je masa berlalu dah seminggu dah kita berpuasa... Hari demi hari aku lalui dengan tenang dan sabar... Cuma, bila cerita bab makan ni yang jiwa aku meruntun bulan2 Ramadhan nie... Maklumlah, bulan ni kita puasa, bulan ni jugak macam2 makanan yang berjenis2 dan yang tak berjenis keluar...

Antara makanan yang aku ingin kongsikan ngan semua pembaca blog aku ari ini ialah satu makanan yang hanya boleh aku perolehi pada bulan Ramadhan sahaja di depan masjid Batu 14, Hulu Langat puasa ke-5 hari tu... Kebetulan aku bukak pose kat rumah mak mertua aku di Kajang dan kebetulan Mama dan Abah aku nak datang tidur di rumah dan bersahur sekali di rumah aku, aku pun sanggupkanlah diri menekan minyak kereta aku ke Hulu Langat semata-mata nak beli kuih nie... Ia merupakan sejenis kueh kegemaran aku... Aku mengenali kueh ni sejak aku kecik2 lagi... Mama aku asalnya orang Dusun Tua,Hulu Langat... Jadi setiap kali Ramadhan ketika menziarahi kampung yang pada ketika itu arwah nenek masih bersama, kuih itulah yang menjadi kegemaran keluarga aku... Aku tak pasti samada korang semua pernah dengar tak mengenai kuih ni... Namanya ialah kuih "jongkong"... Ada orang kata ianya resepi orang minang, ada pula yang kata resepi orang utara (Penang), ada pula yang kata itu adalah resepi orang Mendahiling (Mendeling)... Apapun, aku memang layan kuih nie setiap kali Ramadhan...

Namun, tak semua orang tahu nak buat kuih ni sebabnya proses nak buat kuih ni agak leceh sedikit... Kuih jongkong setakat yang aku tahu terdiri daripada campuran tepung ubi, air pandan dan gula merah. Tepung ubi dikacau sehingga kenyal dan kemudiannya dimasukkan gula melaka dan seterusnya dibungkus dalam daun pisang dan dikukus. Aku tak tahu nak describe kuih ni punya rasa... Kalau korang pernah makan "lompat tikam" sejenis kuih dari Pantai Timur, begitulah lebih kurang rasanya... Tapi antara "lompat tikam" dan "jongkong", aku lebih prefer "jongkong"... Rasanyer der, memang tak tahan nak lagi kalau dah disimpan dalam peti ais... Perrggghhhhh... Dah macam makan cendol rasanya... 

Apapun, kalau ada yang teringin nak mencuba kuih jongkong... Bolehlah ke Pekan Batu 14, depan masjid tu adalah dalam 5 gerai yang jual jongkong ni... Biasanya Ramadhan je tau... Harganya lebih kurang RM 1.00 ke RM 1.30 sebungkus... Tapi memang layan... Gambar-gambar di atas ni aku petik sendiri dari lensa kamera aku... Gambar-gambar di bawah ni aku amik dari Google images jerk supaya korang sumer boleh nampak dengan lebih jelas kuih yang aku maksudkan... Hari ini aku rasa nak repeat lagi ke Langat beli jongkong... Sekali dah kena, pasti nak lagi... Huhuhu... Layaannn...Selamat berbuka yer...