Wednesday, 20 July 2011

Ashraf... Aleesha... Mana lagi Glamour?Hari ini dalam paper Berita Harian muka besau gambo awek cun bernama Aleesha kalah dalam usahanya menukarkan namanya di dalam I/c daripada Mohd Ashraf Hafiz kepada Aleesha Farhana...Aku ingat tak berpendidikan kot budak nie... Rupa-rupanyer pelajar lulusan diploma perubatan IPTA tempatan... Apa yang menarik untuk aku kongsi ialah petisyen yang difailkan ke mahkamah oleh beliau mendakwa beliau lebih cenderung kepada perwatakan wanita dan telah menjalani pembedahan penukaran jantina di Thailand dalam tahun 2008-09... Pada masa yang sama, beliau juga telah mendapatkan pengesahan pakar sebelum melaksanakan pembedahan tersebut daripada Pantai Medical Centre (PMC) dan Hospital Putrajaya. Rawatan hormon dan psikologi turut diadakan bagi mengesahkan status beliau sebagai perempuan adalah benar... Beliau tidak hadir bersendirian ke mahkamah... Diiringi oleh kedua ibubapa beliau yang turut mengesahkan beliau memiliki alat sulit lelaki sejak kecil tetapi ianya tidak normal dan tidak berfungsi mahupun aktif seperti kanak2 yang lain... Mak Ashraf ni jugak siap buat statutory declaration mengesahkan anaknya berperwatakan perempuan melebihi lelaki... Petisyen Ashraf ditolak kerana pihaknya gagal membuktikan Ashraf benar2 wanita sejati yang mempunyai rahim dan susuk tubuh wanita... Pihak perundangan juga menolak kerana perkara ini akan mendatangkan kesan yang tidak baik kepada masyarakat... Jantina bukanlah satu perkara yang boleh diubah... Sekiranya diberi kebenaran, ditakuti ramai yang akan tampil membuat petisyen menukar jantina hanya kerana satu petisyen diberi kelulusan...Apapun, kita tidak nafikan kemungkinan ada insan yang mempunyai masalah seperti ini memerlukan rawatan psikologi yang segera... Kelebihan untuk cenderung kepada jantina asal harus dipupuk agar budaya transeksual tidak terus mekar di dalam negara kita ini... Jika diperhalusi dari perspektif Islam, perbuatan transeksual atau menukar jantina ini ditegah oleh agama kita. Ini berdasarkan kepada petikan ayat al-Quran yang bermaksud “Dan demi sesungguhnya, aku akan menyesatkan mereka (dari kebenaran) dan demi sesungguhnya aku akan memperdayakan mereka dengan angan-angan kosong dan demi sesungguhnya aku akan menyuruh mereka (mencacatkan binatang-binatang ternak), lalu mereka membelah telinga binatang-binatang itu dan aku akan menyuruh mereka mengubah ciptaan Allah dan (ingatlah) sesiapa yang mengambil syaitan menjadi pemimpin yang ditaati selain daripada Allah, maka sesungguhnya rugilah dia dengan kerugian yang terang nyata…” [Surah al-Nisa' ayat 119].

Terdapat juga sebuah hadis yang bermaksud “Rasulullah melaknati lelaki yang menyerupai wanita dan wanita yang menyerupai lelaki” [Hadith Riwayat al-Bukhari]. Adalah jelas bahawa berdasarkan dalil-dalil tersebut menunjukkan betapa Islam menolak sekeras-kerasnya amalan transeksual di kalangan umat manusia. 

Siapalah kita untuk menghukum mana-mana individu... Hanya Allah Ta'ala sahaja yang berhak menentukannya... Mungkin Ashraf sengaja ingin menjadi Aleesha... Atau mungkin benar Ashraf itu adalah Aleesha... Hanya Allah Yang Tahu... Serahkan padaNya untuk menentukan hukumannya kelak... Wallahua'lam...

No comments:

Post a Comment